Beseda na téma: jak se stát lékařem v Německu?

22.10.2014 17:17

Studentský spolek Medicus Pilsensis, z.s. si pro začátek letošního školního roku připravil netradiční besedu. Tentokrát jsme nezvali naše plzeňské profesory, ale lékaře ze zahraničí. Tato akce se konala 21. 10. od 19:00 na Šafránkově pavilonu. Naše pozváni přijali dva lékaři pracující v Německu, MUDr. Filip Košťál a Dr. med. Sebastien Zahnweh.

Lékaři přijeli z německého Regensburgu, kde se věnují interním oborům a pracují ve firmě SisDoc Consult. V první části přednášky si studenti vyslechli základní informace ohledně života v Německu, pracovních příležitostech a vzdělávání lékařů. V druhé části došlo na diskuzi, která byla velmi živá.

Po přednášce jsme se udělali rozhovor se dvěma studenty, kteří se přednášky zúčastnili:

,,Beseda byla zajímavá, škoda jen, že se nedostal ke slovu Dr.med.Zahnweh. Bylo to způsobeno jazykovou bariérou, kterou se nikdo ze studentů nepokusil překonat. Ještě nejsem rozhodnut o svém budoucím povolání, přemyslím o tom dlouhodobě, ale vlivem argumentů MUDr. Košťála se zase o trochu více přibližuji německým hranicím. Nebudeme si nic nalhávat, je to kvůli penězům a společenské prestiži. Z besedy jsem si odnesl následující: Doktoři nevypadali strhaně, v Německu není náznak diskriminace při přijímacích řízeních či kariérním postupu a diplom Univerzity Karlovy je považován za rovnocenný s těmi německými - na rozdíl od většiny ostatních východních zemí.“ Uvedl Lukáš Kužel, student 4. ročníku.

Druhý rozhovor jsme uskutečnili s dalším studentem 4. ročníku, Karlem Hanouskem.

,, Vzhledem k tomu, že o práci v zahraničí přemýšlím již delší dobu a několikrát jsem v zahraničí pracoval, na tuhle besedu jsem se těšil především kvůli tomu, že jsme se měli dozvědět o osobní zkušenosti zúčastněných.“

 

,, Co mě asi nejvíce potěšilo, byla věcnost a stručnost prezentace, která ale zároveň podala, alespoň pro mě, ty nejdůležitější odpovědi, tykající se práce v Německu. Zároveň jsem byl rád, že jsme nemuseli poslouchat sladké řeči nějakého „Helmuta“, který sem přijel pochytat pár oveček se záměrem vydělat nějaké peníze. Bylo zajímavé poslouchat člověka, který před několika lety, stejně jako my dnes, zvažoval všechna pro a proti pro práci v cizí zemi. “ ,, Až vyrostu a budu velký kluk,určitě bych chtěl nějaký čas pracovat v zahraničí. Ať už v Německu či v jiné zemi. Přestože jsem patriot jako, ,,řemen“, moc rád to zkusím i v jiné zemi. Mam rád výzvy, chci poznat jiný přístup k pacientům, jinou kulturu. Prostě chci poznat něco nového, a buď to s tím budu spokojen anebo se utvrdím v tom, že všude dobře, ale doma nejlíp. Ale na to musí každý přijit sám a já se na to poznání těším, ať už bude jakékoliv.“

,, Když to tak shrnu, tak tato přednáška byla asi jedna z nejpřínosnějších, na které jsem za ty roky na medicíně byl. „

 

Medicus Pilsensis, z.s. velmi děkuje těmto studentům, kteří věnovali svůj volný čas a své zážitky nám předali.

S MUDr. Košťálem plánujeme další besedu na letní semestr a doufáme, že bude stejně velká účast, jako tentokrát. Jak můžete vidět z fotografií, studenti si museli sedat na zem nebo dokonce stáli! Chtěl bych poděkovat celému týmu Medicus Pilsensis za hladký průběh této akce.

 

Tomáš Zajíc